Zeszpezel

A Zeszpezel csúcs megközelítése nem igényel különösebb tapasztalatot, képességet a hegymászás terén, szinte bárki képes könyedén feljutni. A Görgényi havasokban található, 1278 m magas sziklabérc. Több útvonalon is megközelíthető, mi a Palotailvárol induló utat választottuk, az autót a vasúti megálló mellet hagytuk egy füves részen. A sárga jelzést követve indultunk útnak, bár ez a leghosszabb útvonal, de egyben a legszebb is. Az út nagyrészt az erdőn vezet keresztül, négy hatalmas tisztáson is áthatad, ahol gyönyörködhetünk a táj szépségében. Ha tiszta az idő, a távolban látszanak a Kelemen havasok csúcsai.

A jelzések elég sok helyen hiányoznak a fákról, ezért kétszer is előfordult, hogy rossz irányba haladtunk, és vissza kellett fordulnunk. A túra önmagában nem hosszú, de elég sok időt vesz igénybe, hogy néhány helyen megtaláljuk a helyes utat. Két meredekebb szakasz van, ahol sziklán kellett felmásznunk, ezeket leszámítva enyhén meredek erdei ösvényen haladtunk. Az egyik tisztáson néhány favágóval találkoztunk, akik a nyári időszakban ott élnek egy kis erdei házikóban. Váltottunk velük néhány szót, arra figyelmeztettek, hogy az erdőben meglehetősen sok farkas él, vigyázzunk magunkra. A házuk mellet két hatalmas ló állt, amelyeket a farönkök szállítására használtak. Az egyik favágó győzködött, hogy üljek fel az egyik ló hátára. Először féltem, de megnyugtatott, hogy nagyon szelíd, így hát nem hagytam ki a lehetőséget.

A favágók útba igazítottak, és innen körül-belül egy órányi út volt még a csúcsig. A tetőről csodálatos kilátás tárult elénk, a Kelemen-havasok vonulata nagyon szépen látszott.

Lefele ugyanazon az úton jöttünk, már sokkal könnyebb volt a kijelölt ösvényen maradni úgy, hogy egyszer már végig mentünk rajta. Aki a Zeszpezel csúcsra szeretne feljutni, azt tanácsolom, nagyon figyeljen a jelzésekre és a kitaposott ösvényre, mert könnyű eltévedni. Összességében könnyű a túra, a látvány pedig mindenképpen megéri a fáradtságot.